zaterdag 8 januari 2011

Gelukkig Nieuwjaar

Websites met lange, irritante Flash intro’s kun je vaak met één muisklik ‘skippen’. Was het ook maar mogelijk om op 31 oktober de komende vier maanden te skippen en die sombere, koude maanden over te slaan.

De ellende begint als we eind oktober de klok een uur achteruit zetten. Vaarwel zomertijd, de lange, donkere winteravonden komen eraan. De temperatuur zakt snel. Met een beetje pech is er eind november al vorst en sneeuwoverlast. Op het nieuws zien we dat Haaksbergen en Noordlaren vol enthousiasme wedijveren om de eerste schaatsmarathon op natuurijs. Even later worden de rayonhoofden wakker om te zeggen dat de Elfstedentocht niet door kan gaan. Mart Smeets presenteert het schaatsen vanuit Heerenveen. Stiekem denkt hij al aan de Tour.

Absoluut dieptepunt is feestelijk december. Na die goede, oude Sint begint de gekte. Geen bloemen meer in de huiskamer, maar omgezaagde naaldbomen. Winkels sluiten amper nog. Uit de radio komt vreselijke muziek. Stapels kerstkaarten vallen op de mat. Zes kaarten zijn niet voor ons, maar voor de vorige bewoners. De afzenders weten kennelijk niet dat die hun derde kerst al in het nieuwe huis vieren.

Plotseling moet er vrede op aarde komen. Iedereen is lief voor iedereen. Bedrijven geven hun personeel de grootste kerstpakketten. Sommige werknemers geven ze direct weer weg aan een arme sloeber. Drie DJ’s willen iets doen voor de wereld en gaan zes dagen vasten in een glazen huis. Lijkt mij meer iets voor Pasen. Of voor het Suikerfeest.

Na de uitgebreide kerstdiners gaat Nederland massaal aan de oliebollen. Slechte kerstfilms, waarin de hoofdpersoon steevast een beter mens wordt, maken plaats voor jaaroverzichten. Sommige mensen raken niet uitgepraat over hun goede voornemens. Irritante ventjes lopen blauwbekkend, licht voorover gebogen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds te knallen (net als ik vroeger). ’s Avonds gaat er voor 65 miljoen de lucht in.

Januari. De boom gaat de deur uit. Goede voornemens worden snel vergeten. Dagen lengen. Over een maand bloeien de eerste krokussen. Iedereen doet weer normaal. Het is gelukkig nieuw jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten